memento piran zgodovina

Zgodovina

Zgodovina Mementa. Poznate pomen besede Memento? Memento označuje dogodek v času, moment, ki se je zgodil in se nam je vtisnil v spomin… in zagotovo je stavba, v kateri je danes čudovit Bed and breakfast, polna mementov. Trenutno se po stopnicah piranskega bisera sprehaja že peta generacija družine.

Celotna zgodba se je začela davnega leta 1957, ko se je družina Tomšič iz Lucana preselila v Piran, v Bolniško ulico 8, kjer danes stoji B&B Memento. Zakonca Pavla in Ivan Tomšič sta v Piran prišla s svojimi tremi otroki: Pavlo, Marjanom in Ivanom. Sin Marjan se je kmalu po prihodu iz vojske poročil z Anamarijo Starina iz Hrastnika in si v Piranu poiskal službo kot pomočnik fotografa v pritličnih prostorih hiše Benečanke na Tartinijevem trgu. Anamariji in Marjanu sta se v zakonu rodila sin Marjan (leta 1959) in hči Klavdija (leta 1963).  Marjan se je po nekaj letih bivanja v Velenju ponovno preselil v Piran in se zaposlil v fotografskem studiu, tokrat kot fotograf v studiu Foto Galeb, ki je deloval v prostorih palače Trevisini.

Nekoč družinska kuhinja, danes hotelska soba.
Nekoč družinska kuhinja, danes hotelska soba.

Nekaj let kasneje pa sta z ženo Anamarijo stopila na samostojno pot in na istem mestu odprla Foto Piran, kjer sta zakonca ustvarjala in skrbela za fotografije; memente vseh prebivalcev Pirana. Uh, koliko skrivnosti sta poznala. Hiša, kjer se danes nahaja polovica prenočišč B&B Memento, je bila pogosto polna ljudi; sorodniki, prijatelji, znanci, ki so se radi družili in vedeli, da je pri Tomšičevih vedno zabavno in veselo. Po pripovedovanjih je nekoč v njihovem stanovanju prespalo 34 sorodnikov in prijateljev, kot da bi vedeli, da bo nekoč tukaj prostor, ki bo turistom ponujal edinstvene namestitve. Koliko neverjetnih zgodb se je skozi leta tukaj odvilo, ko bi le stene znale govoriti. Hčeri Klavdiji in njenemu soprogu Iztoku Šoba sta se v letih 1982 in 1983 rodila nadobudneža – Jaka in Anže. Klavdija, ki je prav tako podedovala ljubezen do fotografiranja, je z možem Iztokom, v kletnih prostorih hiše odprla videoteko (leta 1989), ki sta jo poimenovala Šterna. Od kod tako ime? Na notranjem dvorišču hiše je stala šterna – vodnjak, ki ga je danes mogoče videti v recepciji objekta.

Kasneje je bil kletni prostor uporabljen tudi kot galerija umetnika Marka Jezerška. Marjan in Anamarija sta leta 1993 hišo na Bolniški ulici prodala Italijanom, ki so dokupili tudi sosednjo hišo in pričeli z obnovo, ki pa nikoli ni bila končana. Leta 2014 so Klavdija, Jaka in Anže nazaj odkupili obe hiši in prav oni trije so danes zaslužni, da je na tem družinskem mestu zrasla nova mestna pridobitev. Marjan in Anamarija danes svoje dogodivščine iz mladih let pripovedujeta vnukom in pravnukom Raši, Glorii in Zarji, vsi pa se ob tem zelo zabavamo. B&B Memento je prostor z dušo, kjer obiskovalci lahko občutijo avtentičnost Pirana in toplino hiše. Skladno s tradicijo hiše si tudi novi rodovi želimo, da bi pri nas gostje doživeli čim več nepozabnih mementov.